poniedziałek, 26 marca 2012

"Gulaszowa" zupa z kurczaka z ryżem

Bardzo często gotuję na kilka dni. Najlepiej sprawdzają się wtedy potrawy jednogarnkowe - smaki wszystkich składników mieszają się ze sobą przez ten czas i przenikają nawzajem. To danie jest bardzo sycące, ma w sobie nie tylko mięso, ale również ryż i warzywa.

Składniki (6 porcji):
  • podwójny filet z kurczaka
  • 25 dag pieczarek
  • duża czerwona papryka
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 cebule
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pół kubeczka śmietany 12%
  • pół szklanki ryżu
  • 1.5 - 2 l bulionu(może być z kostki)
  • olej
  • sól, pieprz, curry, chili, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na oleju, dodaję pokrojone w pół-plastry pieczarki, duszę razem. Filety kroję w kostkę, dodaję do pieczarek,  doprawiam łyżeczką przyprawy do kurczaka, duszę ok. 10 minut. Do gotującego się bulionu wrzucam mięso z pieczarkami, pokrojoną w kostkę paprykę, ryż i przyprawy - po pół łyżeczki papryki i curry, szczyptę chili i soli oraz pieprzu do smaku. Gotuję, aż wszystkie składniki będą miękkie. Tuż przed końcem dodaję osączoną kukurydzę. Zupę zaprawiam przecierem rozmieszanym ze śmietaną, szczyptą soli i odrobiną wody. Zupę można podawać z chlebem, ale myślę, że ryż wystarczy jako dodatek.

1 komentarz: