poniedziałek, 12 marca 2012

Kotleciki siekane z kurczaka

Ten przepis jest w zasobach mojej rodziny od kilku lat. Pochodzi z jednego z czasopism kulinarnych, w mrokach niepamięci zaginęła jednak informacja, z jakiego. W każdym razie to nieskomplikowane danie podbiło nasze serca i podniebienia swoim smakiem.
Składniki (6 porcji):
  • 40-50 dag filetu z kurczaka
  • 20-25 dag pieczarek
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 5-7 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • vegeta lub sól 
  • pieprz
  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
Przygotowuję ciasto: jajka mieszam z majonezem, serem, mąką, posiekaną pietruszką i przyprawami.
 Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach na wiórki - im drobniejsze będą kawałki, tym lepiej, ponieważ pieczarek nie podsmażam przed dodaniem do ciasta.
Filet kroję w drobną kostkę. Ciasto mieszam z pieczarkami i mięsem. Na patelni rozgrzewam olej, łyżką nakładam niewielkie kotleciki. Smażę, aż będą złote z obu stron na małym ogniu - mięso i pieczarki w środku też muszą się upiec :)

1 komentarz:

  1. fajnie, że dodalaś wykonanie krok po kroku , ułatwia to sprawę :)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń