wtorek, 6 sierpnia 2013

Sałatka z ogórków i papryki w marynacie

Składniki (na ok. 6-7 słoików 300 ml):
  • 1,5 kg ogórków
  • 2 marchewki
  • 1,5 czerwonej papryki
  • duża cebula
  • łyżka soli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • po pół szklanki octu, cukru i oleju - na marynatę
 Umyte ogórki kroję wraz ze skórką na niezbyt cienkie(3-5 mm) plasterki. Solę, a następnie odstawiam na ok. 2 godziny, by puściły sok. Marchewki kroję w plasterki, paprykę w kilkucentymetrowe słupki, cebulę w półplastry, a czosnek w cieniutkie plasterki. Warzywa przekładam do ogórków  i mieszam. Przygotowuję zalewę, gotując ocet z cukrem. Po ostudzeniu dodaję olej i mieszam. Sałatkę przekładam do słoików - możecie ją mocno upchnąć, bo po pasteryzacji zostało mi w słoikach sporo luzu :) Zalewam warzywa przygotowaną zalewą. Zakręcam mocno. Pasteryzuję ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz