wtorek, 30 lipca 2013

Leczo na talerz i do słoika :)

Tą potrawę zna pewnie każde z Was, ale czy wiedzieliście, że można ją również przechowywać w spiżarni? Wystarczy zapasteryzować, by w zimie cieszyć się smakiem lata zaklętym w słoiku :)

Składniki (3 porcje i 2 słoiczki):
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • 2 papryki igołomskie (lub 1 żółta)
  • papryka zielona (u mnie brak)
  • cebula
  • 5 pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki oraz cukru
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
Cukinię kroję w kostkę (jeżeli jest młoda, można jej nie obierać), cebulę w półplastry, papryki w paseczki. Na oleju podsmażam cebulę, gdy się zeszkli, dodaję papryki i cukinię.

Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na niezbyt małe kawałki. Wszystkie warzywa z patelni przekładam do garnka, dodaję pomidory, doprawiam i duszę ok. pół godziny do miękkości. Jeżeli trzeba doprawiam jeszcze - jednak dla mnie łyżeczka papryki ostrej to bardzo dużo, ale jak ktoś lubi pikantne dania, może jeszcze poszarżować :)
Leczo przekładam do słoików i pasteryzuję przez jakieś 10 minut.
Jeśli lubicie, możecie dodać do potrawy podsmażoną kiełbasę, kawałki filetu z kurczaka lub parówki (zwykłe albo sojowe). Można ją serwować jako samodzielne danie, z dodatkiem chleba lub jako dodatek do danie głównego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz