piątek, 12 lipca 2013

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Kolejna potrawa z serii "kreatywne wykorzystanie resztek" :) Wrzuciłam składniki, które poniewierały mi się w lodówce, doprawiłam majonezem i przygotowałam szybką i treściwą kolację. W wersji wege - bez tuńczyka, równie smaczna! :)

Składniki:
  • pół woreczka ugotowanego ryżu
  • puszka tuńczyka
  • 2 ogórki kiszone
  • mała puszka kukurydzy
  • pół czerwonej papryki
  • 2 jajka na twardo
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Ogórki, paprykę i jajka kroję w niezbyt drobną kostkę, tuńczyka rozdrabniam widelcem, dodaję ryż, kukurydzę i drobno posiekany szczypiorek (od cebuli dymki). Dokładam majonez, doprawiam, mieszam, aż
wszystkie składniki dokładnie się przemieszają. Podaję z razowym lub ziarnistym pieczywem.
Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze: