poniedziałek, 15 lipca 2013

Zapiekanka z letnich warzyw

Najlepsza na świecie! :) Super-wegetariańska i mega smaczna, a zarazem zdrowa i pełna witamin. Przyrządzana wg przepisu męża mojej koleżanki :)


Składniki (na małe naczynie żaroodporne):
  • 4 ziemniaki
  • duża garść fasolki szparagowej
  • cebula
  • mała cukinia
  • 2 marchewki
  • pomidor
  • koperek, szczypiorek
  • kilka łyżek oleju
  • mała garstka bułki tartej
  • pieprz, sól
  • (opcjonalnie inne warzywa, np. papryka, pieczarki, seler.. lub przyprawy czy zioła, mogą one jednak lekko zmienić smak)
Ziemniaki i cukinię kroję w półplasterki, marchew w plastry, cebulę i pomidora w kostkę. Fasolkę przekrawam na 2-3 kawałki. Warzywa wrzucam do naczynia żaroodpornego, posypuję posiekanymi ziołami. Doprawiam wszystko pieprzem i solą i polewam olejem (naprawdę nie trzeba dużo). Wszystko mieszam razem. Wkładam do piekarnika nastawionego na 200-220 stopni, koniecznie pod przykryciem. Piekę min. 45 minut (a w praktyce, w moim cudownym piekarniku 1,5 godziny) - aż warzywa zmiękną. Tuż przed końcem posypuję zapiekankę bułką tartą i mieszam. Jeżeli trzeba, zapiekankę doprawiać można jeszcze pod koniec lub już na talerzu.
(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

2 komentarze:

  1. Zrobiłam - pyszne!:) Dorzuciłam tylko wędzonych parówek polsoi i wyszło świetnie. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę też spróbować wersji z parówkami sojowymi :)

      Usuń