Najlepsza na świecie! :) Super-wegetariańska i mega smaczna, a zarazem zdrowa i pełna witamin. Przyrządzana wg przepisu męża mojej koleżanki :)
Składniki (na małe naczynie żaroodporne):
- 4 ziemniaki
- duża garść fasolki szparagowej
- cebula
- mała cukinia
- 2 marchewki
- pomidor
- koperek, szczypiorek
- kilka łyżek oleju
- mała garstka bułki tartej
- pieprz, sól
- (opcjonalnie inne warzywa, np. papryka, pieczarki, seler.. lub przyprawy czy zioła, mogą one jednak lekko zmienić smak)
Ziemniaki i cukinię kroję w półplasterki, marchew w plastry, cebulę i pomidora w kostkę. Fasolkę przekrawam na 2-3 kawałki. Warzywa wrzucam do naczynia żaroodpornego, posypuję posiekanymi ziołami. Doprawiam wszystko pieprzem i solą i polewam olejem (naprawdę nie trzeba dużo). Wszystko mieszam razem. Wkładam do piekarnika nastawionego na 200-220 stopni, koniecznie pod przykryciem. Piekę min. 45 minut (a w praktyce, w moim cudownym piekarniku 1,5 godziny) - aż warzywa zmiękną. Tuż przed końcem posypuję zapiekankę bułką tartą i mieszam. Jeżeli trzeba, zapiekankę doprawiać można jeszcze pod koniec lub już na talerzu.
Zrobiłam - pyszne!:) Dorzuciłam tylko wędzonych parówek polsoi i wyszło świetnie. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńMuszę też spróbować wersji z parówkami sojowymi :)
Usuń