wtorek, 4 czerwca 2013

Kotlety z kaszy jaglanej

Przejście na wegetarianizm łączy się z porzuceniem wszystkich rodzajów mięs, jak bardzo smaczne by nie były. Nie ma jednak niezastąpionych potraw (choć pewnie wielu nie-wegetarian się ze mną nie zgodzi). Istnieje wiele rodzajów kotletów, które można przyrządzić bez udziału mięsa, między innymi te oto kotleciki z kaszy jaglanej, do złudzenia przypominające w smaku mielone, a jednak o wiele zdrowsze (kasza jaglana wpływa m. in. na odporność). Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego "Przyślij przepis" nr 5/2010.





Składniki:


  • szklanka kaszy jaglanej
  • cebula
  • kostka grzybowa (spokojnie można pominąć, bo nie wnosi nic szczególnego do smaku)
  • serek topiony o ulubionym smaku (u mnie szczypiorkowy)
  • jajko
  • sól, pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • 1,5 łyżki mąki
  • olej

Kaszę gotuję z kostką rosołową albo tylko w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę. Dodaję serek topiony, ucieram na gładką masę bez grudek. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do kaszy razem z jajkiem, mąką i ok. pół szklanki bułki tartej. Doprawiam. Ciasto musi być tak zwarte, by nie rozpadało się podczas formowania (mokrymi rękami będzie łatwiej) i smażenia. Jeśli jest za rzadkie, dodaję bułki tartej, jednak podana ilość powinna wystarczyć. Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju. Podawałam tradycyjne - z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym. :)


3 komentarze:

  1. Właśnie wypróbowałam przepis! Zmodyfikowałam trochę składniki. Zabrakło mi bułki tartej więc zamieniłam ją na otręby owsiane, a kotleciki obtoczyłam w siemieniu lnianym. Pychota! i do tego zdrowa pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Meeeega pyszne!
      Nie wiedziałam, że z kaszy jaglanej można coś tak smacznego zrobić. Ja dorzuciłam jeszcze zioła prowansalskie.
      P-O-L-E-C-A-M :)

      Usuń