wtorek, 4 czerwca 2013

Ryż smażony z czosnkiem i ziołami

Zwykły ryż nie musi być nudny! Można go nieco urozmaicić, na przykład poprzez podsmażenie czy zrobienie zeń risotta. Dziś, po dłuższej nieobecności, przepis na dodatek do obiadu pełen smaku :)

Składniki:
  • 2 torebki ryżu basmati (może też być zwykły biały)
  • masło (najlepiej klarowane)
  • cebula dymka, część biała i szczypiorek
  • ząbek czosnku
  • chili, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól
 Na rozgrzane masło wrzucam cebulkę i czosnek, smażę chwilę. Dodaję ryż i przyprawy. Ma być pikantnie. Smażę chwilę. Ryż podawałam z warzywami chińskimi (moja wersja wege) i grillowaną piersią kurczaka (dla mojego mięsożercy).
Można do ryżu dodać również pestki dyni lub słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz