wtorek, 16 kwietnia 2013

Muffiny pinacolada

Coś dla wielbicieli słodkiego drinka! :)

Składniki (na 12 babeczek):
  • niecała szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, muffiny nie są przesadnie słodkie; opcjonalnie można je posypać po wierzchu cukrem pudrem)
  • ćwierć szklanki kokosu
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżki syropu z ananasów (można go zastąpić rumem)
Jajko wbijam do miseczki, dodaję jogurt, olej i syrop. Mieszam razem. W drugiej misce łączę mąkę z proszkiem, sodą, cukrem i kokosem. Ananasy kroję w niezbyt drobne kostki, dodaję do suchych składników, by pokryły się mąką. Dodaję składniki suche do mokrych, mieszam niezbyt dokładnie. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papilotkami. Piekę w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz