wtorek, 11 czerwca 2013

Superszybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami :)

Robi się je niezwykle szybko, w podobny sposób jak muffiny. Najlepiej smakuje prosto z blachy, jeszcze ciepłe. Przepis znalazłam na blogu (klik).

Składniki - ciasto:
  • 3 szklanki pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
Mieszam osobno składniki mokre i suche. Mieszam i przelewam masę jajeczno - jogurtową do suchych składników. Mieszam, aż powstanie gładka masa. Przelewam do małej tortownicy  lub małej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypuję pokrojone na kawałki:
  • truskawki (ok. 25 dag)
  • rabarbar - 3-4 łodygi
wymieszane z 3 łyżkami cukru pudru.

Przygotowuję kruszonkę:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • ćwierć kostki twardego masła
  • szczypta proszku do pieczenia
 Podane składniki zagniatam, aż utworzą się wyraźne grudki. Rozkruszam je na owoce.
Ciasto piekę ok. 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzę je najpierw przez 5 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika.



Przepis bierze udział w akcjach:


5 komentarzy:

  1. <3
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto właśnie się piecze, więc nie muszę przekonywać, że przepis mnie zainteresował :) Więcej napiszę po usłyszeniu opinii moich 3 smakoszy.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na rezultat! Życzę smacznego :)

      Usuń
  3. Ciasto pięknie wyrosło, smakuje wspaniale - w sam raz na czerwcowy podwieczorek w ogrodzie...
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Aż zamarzyłam o podwieczorku w ogrodzie - byle do urlopu :)

      Usuń