poniedziałek, 19 marca 2012

Calzone


Jedno z tych dań, na które zawsze mam ochotę :) Za każdym razem można dodawać inne składniki - a zawsze będzie pyszne. Przepis na ciasto pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne wspomnienia z wakacji", jest to dokładnie receptura dotycząca pizzy, zmieniłam jedynie proporcje składników. Z takiej ilości wyjdą trzy średnie pierogi :)

Składniki ciasta:
  • szklanka mąki (tym razem robiłam pierogi z mąki razowej - ta sama ilość wystarczy)
  • pół opakowania drożdży w proszku
  • pół szklanki ciepłej wody, ale może się okazać, że więcej, gdyby ciasto było za twarde
  • szczypta soli, 1/3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki oliwy
  • trochę mąki pszennej mąki do podsypania przy wałkowaniu
Mąkę przesiewam, dodaję drożdże, sól i cukier, dolewam wodę. Zagniatam ciasto, jeżeli potrzeba dodaję wody lub mąki. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, gładkie, dodaję oliwę i wyrabiam, aż ją wchłonie. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, żeby wyrosło.
  Po tym czasie ciasto dzielę na 3 części i wałkuję na cienkie i w miarę okrągłe placki. Każdy z nich smaruję sosem pomidorowym.

Składniki sosu:
  • łyżka koncentratu pomidorowego (nie przecieru, bo wycieka!)
  • łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa włoska
Wszystkie składniki mieszam. 



Tym razem nadziewałam pierogi pokrojonym w paski salami, papryką i cebulką podsmażonymi na odrobinie oliwy oraz oliwkami.

 
 Placki składam na pół i zawijam ciasto od dołu, sklejając brzegi razem.
Piekę pierogi ok. 20 minut w 200 stopniach.
Nasze ulubione nadzienie to cienka kiełbaska w plastrach, pieczarki i cebulka. Tak, jak przy pizzy można za każdym razem popuścić wodze fantazji i wymyślać różne kombinacje smaków. Zawsze jednak jednym ze składników powinien być ser żółty.

Przepis bierze udział w akcji:



1 komentarz: