poniedziałek, 13 lutego 2012

Zapiekanka ziemniaczana

Tę zapiekankę wymyśliłyśmy kiedyś wspólnie z siostrą, nie mając któregoś dnia żadnego pomysłu na obiad. Bardzo wszystkim posmakowała i od tamtej pory często gości na naszym stole. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga też dużych zakupów - zdarza się, że wszystkie składniki mam w lodówce. O jej smaku decydują jednak użyte przyprawy - a tu możliwości jest kilka...


Składniki (2-3 porcje):
  • 6-8 ziemniaków
  • 30 dag pieczarek
  • masło
  • cebula
  • laska cienkiej kiełbasy/kilka plasterków salami lub szynki
  • odrobina startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków/ przyprawa włoska/ zioła prowansalskie/...
Ziemniaki obieram, kroję w plastry, zalewam wrzątkiem, solę. Gotuję je na półmiękko ok. 10 minut.
Pieczarki kroję w drobne cząstki, cebulę w piórka i podsmażam na maśle.

Przekładam pieczarki do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojoną w pół-plastry kiełbasę i podsmażam. Wędliny ani salami nie trzeba podsmażać. Przyznam jednak, że najsmaczniejsza wersja, to ta z kiełbaską :)
W naczyniu żaroodpornym układam warstwami:
ziemniaki z przyprawą
pieczarki
i kiełbasę
Wszystkich składników powinno wystarczyć na dwie warstwy. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok.20 min. Po tym  czasie posypuję wszystko serem i zapiekam jeszcze ok. 5 minut. Dzięki zapieczeniu smaki i aromaty wszystkich składników połączą się i stworzą wyjątkową kompozycję :)

Dla mnie super dodatkiem do niej jest kefir :)

3 komentarze:

  1. Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste i smaczne danie, też często takie robię :)

    OdpowiedzUsuń