Składniki:
- sałata lodowa
- zielony ogórek (ze skórką!)
- 2-3 pomidory
- papryka np. żółta i czerwona (po pół)
- czerwona cebula
- oliwki
- 15 dag sera feta
(spotkałam się z kilkoma przepisami, złożonymi z różnych składników - wypracowałam w końcu swój)
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny lub octu winnego (te dwa składniki zawsze w proporcji 3:1)
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- łyżka miodu
Jeżeli sałatkę przygotowuję z wyprzedzeniem, ogórki i pomidory dodaję dopiero przed podaniem.
Składniki sosu mieszam, wstrząsając w słoiczku.
Polewam sałatkę sosem i mieszam razem. Na wierzch kładę ser feta.
Niestety, nie udało mi się zrobić zdjęć gotowej sałatki - za szybko zeszła z tego świata :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz