środa, 1 lutego 2012

Sałatka Cezar

Cezar jest jedną z najpopularniejszych ostatnio sałatek i nic dziwnego: jest bardzo smaczna i przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu. Mój przepis jest raczej wariacją na temat, ale spontanicznie wymyślane (na obraz i podobieństwo :) potrawy bywają przepyszne.
Składniki:
  • filet z kurczaka
  • pół sałaty lodowej
  • pół ogórka
  • czerwona cebula
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę posiekanego koperku (może być suszony)
  • łyżka soku z cytryny
  • gotowa przyprawa do kurczaka lub inne przyprawy, które dodajecie do kurczaka
  • oliwa
  • kromki z bagietki lub białego chleba
  • masło
Filet marynuję w oliwie i przyprawie i smażę z obu stron już bez dodatku tłuszczu na patelni (polecam grillową). W międzyczasie myję warzywa i kroję ogórka w cienkie plastry, sałatę rozszarpuję na kawałki :) cebulę kroję w jak najcieńsze piórka. Przygotowuję sos: mieszam majonez z jogurtem, wciskam czosnek, dodaję posiekany koperek i sok z cytryny. Mieszam wszystkie składniki sosu razem.
Przygotowuję grzanki. Bagietkę kroję w plastry (chleb w trójkąty lub przekrawam kromki na pół), smaruję masłem i wrzucam do piekarnika lub tostera na kilka minut.
Ostudzony filet kroję w plasterki. Układam na talerzu warstwami: sałatę, ogórek, polewam je sosem, filet, cebulę, polewam resztą sosu (niekoniecznie). Dookoła sałatki układam grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz