Składniki (5-6 porcji):
- podwójny filet z kurczaka (ok. 50-60 dag)
- 2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- mąka
- oliwa
- 2 cebule
- bulion z kostki lub rosół
- 30 dag pieczarek
Wg przepisu ponacinane ząbki czosnku trzeba wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć aż zbrunatnieją, a potem odrzucić. Ten krok można jednak pominąć. Aromat czosnku jest niewyczuwalny, a smażenie małych ząbków na dużej patelni z oliwą spowoduje, że cała kuchnia będzie zadymiona - oliwa ma niską temperaturę spalania. Aby tego uniknąć, czosnek można dodać dopiero pod koniec duszenia lub użyć oleju.
Na patelnię kładę mięso i smażę, aż przestanie być surowe. Wyciągam je z patelni, a na to miejsce kładę pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę w piórka. Smażę, aż wyparuje sok z pieczarek.
Dodaję mięso i zalewam całość bulionem, mieszam i duszę aż mięso będzie miękkie - w razie potrzeby dolewam bulionu, doprawiam bądź dosypuję mąki.
A jeśli gulasz, to najlepiej z...
:)
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz