środa, 1 lutego 2012

Domowy gulasz

To mama nauczyła mnie gotować gulasz w ten sposób. Jest to jedna z ulubionych potraw zarówno w moim rodzinnym domu, jak i w moim własnym. Bo czy może być coś lepszego w mroźne, zimowe popołudnie niż chrupiący placek polany aromatycznym sosem?

Składniki (4-5 porcji):
  •  0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki)
  • olej
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • 25 dag pieczarek
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Mięso myję, osuszam i kroję w kostkę. Wrzucam na mocno rozgrzany tłuszcz i smażę na rumiano - w ten sposób zamykają się pory i mięso jest bardziej miękkie.



W międzyczasie kroję cebule w półplastry, dodaję je do mięsa i duszę razem na zmniejszonym ogniu, aż cebula zmięknie.

Dodaję przyprawy, mieszam całość i podlewam wodą (3/4 szklanki). Duszę ok. pół godziny. Po tym czasie dodaję pokrojone pieczarki i paprykę - ten krok można jednak pominąć.




Mięso duszę do miękkości i w razie potrzeby podlewam niewielką ilością wodą. Jeśli potrzeba, doprawiam jeszcze do smaku.
Sos powinien wyjść w miarę gęsty. Gdyby się jednak nie udało, można go dodatkowo zagęścić wodą z mąką.
Najlepiej smakuje z plackiem ziemniaczanym, ale można go podać również z ziemniakami, makaronem lub kluskami śląskimi.



A co zrobić, żeby placki były chrupiące? Metodą prób i błędów, a także porad rodzinnych, przyjacielskich i sąsiedzkich :) znalazłam następujące sposoby:

  • gdy odsączam przetarte ziemniaki, wylewam tylko "wodę", a osad dodaję do ciasta
  • ciasto zagęszczam mąką ziemniaczaną
  • dodaję ząbek czosnku - właściwie nie wiem, jaki ma to dokładnie wpływ na chrupkość placków, jednak coś w tym jest, a na dodatek stają się niesamowicie aromatyczne :)
A na deser...

...sałatka owocowa (banan, mandarynki, kiwi, ananas, łyżeczka miodu, sok  z cytryny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz