poniedziałek, 27 lutego 2012

Pyszne bitki w sosie własnym

Jeszcze jakiś czas temu, gdy pytałam mojego męża, co chciałby zjeść, odpowiadał: "Jak to co? Schabowe!" Jednak od kiedy zaczęłam robić te bitki, odpowiedź brzmi zupełnie inaczej :) Są pyszne i nieskomplikowane jak męska natura :D


Składniki:
  • szynka surowa - mniej więcej tyle plastrów, ile chcemy porcji
  • mąka
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka
  • olej
  • cebula
Szynkę myję i kroję w plastry, które przekrawam jeszcze na pół. Rozbijam je tłuczkiem do mięsa (przez woreczek lub folię spożywczą, żeby mięso nie porwało się na kawałki). Przyprawiam je solą i pieprzem i panieruję w mące.

 Kawałki mięsa wrzucam na mocno rozgrzany olej i obsmażam z dwóch stron. 
Obsmażone kawałki przekładam do osobnego rondelka lub na inną patelnię i podlewam przegotowaną wodą. Dodaję pokrojoną w pół-plastry cebulę.

Duszę razem. Przed końcem duszenia doprawiam ziołami i papryką.
Bitki podaję zazwyczaj z ziemniakami, ale tym razem nadałam im śląski charakter - dodatkami były kluski i czerwona kapusta. I ta wersja jest jeszcze lepsza :)
(No, chyba że ktoś uwielbia korniszony :P)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz