niedziela, 16 września 2012

Gulasz z warzywami

Stary gulasz na nowy sposób. Wzorowany na przepisie z nr 9/2012 "Przyślij przepis".

Składniki:
  • 70 dag szynki wieprzowej
  • 1.5 czerwonej papryki
  • 2 marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, zioła prowansalskie, słodka papryka, chili, kurkuma
  • 2 łyżki oliwy

Mięso kroję w kostkę, oprószam solą i przyprawą do mięs, dodaję oliwą, marynuję 30-60 minut. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, podsmażam. Potem duszę do miękkości. Warzywa kroję niezbyt drobno. W garnku zagotowuję 2 szklanki wody, dodaję warzywa i gotuję do miękkości, wtedy dodaję przecier pomidorowy i doprawiam przyprawami (oprócz mieszanki do mięs) . Dodaję do szynki i jeszcze chwilę duszę. Zagęszczam wodą z mąką. Ewentualnie doprawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz