niedziela, 30 grudnia 2012

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Pyszny sernik z fantastycznego, słodkiego (i nie tylko) bloga Atelier wypieków (klik). Jest bardzo delikatny, trzeba go bardzo powoli wyciągać z ciepłego piekarnika, inaczej - jak moja wersja - przeziębi się i opadnie. Warto spróbować! :)
Składniki (na dużą blaszkę):

Spód:
  • duże opakowanie herbatników
  • 2/3 kostki masła
 Herbatniki kruszę za pomocą malaksera na drobne okruchy, dodaję miękkie masło i zagniatam w misce na ciasto. Nie musi to być jeden zwarty kawałek. Ciastka wysypuję na blaszkę i ugniatam na całej powierzchni na równy spód. Schładzam w lodówce.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 3 kostki białej czekolady
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 250 ml(małe opakowanie) śmietanki 30%
 Śmietankę zagotowuję i rozpuszczam w niej podzieloną na kostki czekoladę, mieszając. Ser ucieram z cukrem, dodaję jajka i chwilę miksuję, a następnie rozpuszczoną czekoladę i mieszam całość delikatnie.Przelewam na spód. Piekę ok 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni. I tutaj trzeba uważać. Gdy ciasto się upiecze, należy zgasić piekarnik, a następnie lekko uchylić drzwiczki i dopiero po kilku chwilach wyciągnąć ciasto - inaczej opadnie.

Polewa:
  • po 4 łyżki: kakao, cukru pudru, masła i kwaśnej śmietany
 Wszystkie składniki zagotowuję w garnku, ściągam z ognia w chwili, gdy będą wymieszane i bez grudek. Polewam sernik.

Dekoracja:
  • opakowanie mrożonych truskawek lub ok. 25 dag świeżych
  • płatki migdałów
Gdy polewa lekko zastygnie, układam na cieście truskawki i posypuję migdałami. 

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz