wtorek, 4 grudnia 2012

Drożdżowe bułeczki z parówkami

Jeden z moich faworytów na imprezy :) Bardzo szybko znikają z talerza :) Przepis pochodzi ze strony wielkiezarcie.com, a zamieściła go użytkowniczka viola1112.

Składniki (na ok. 24-26 sztuk):
  • 12-13 długich parówek dobrej jakości (tzn. takich, które nie będą "puchły" pod wpływem temperatury)
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół kostki drożdży
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • opcjonalnie słonecznik, sezam lub mak do posypania
Mleko podgrzewam i dodaję drożdże, cukier trochę mąki. Mieszam, odstawiam w ciepłe miejsce (uwaga! chronić przed kotami! Naszego miska bardzo interesowała :))
Jak drożdże wyrosną, dodaję resztę mąki, olej, sól i jajko. Mieszam, a następnie wyrabiam na stolnicy, podsypując mąką, żeby ciasto się nie przyklejało. Wałkuję na cienkie placki (wcześniej podzieliłam ciasto na 2 części) i kroję na paski o szerokości ok. 3-4 cm. Paskami owijam parówki przekrojone na pół, na kształt spirali - jednak paski muszą zachodzić lekko na siebie, żeby parówka nie wymknęła się chyłkiem w trakcie pieczenia :) Bułeczki smaruję rozmąconym żółtkiem i posypuję ziarnami. Układam niezbyt ciasno - jeszcze urosną! - na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (będą potrzebne dwie duże).

 Piekę ok. 25-30 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Świetnie smakują np. z sosem czosnkowym lub "hamburgerowym" (w równych proporcjach keczup, majonez i musztarda).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz