środa, 5 grudnia 2012

Jabłka w cieście

Składniki:
  • jabłka
  • mąka (u mnie pół na pół pszenna i razowa)
  • jajko
  • mleko
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  •  proszek do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Ze wszystkich składników oprócz jabłek i cukru pudru przygotowuję ciasto - musi być gęstsze od ciasta naleśnikowego, tak by mogło oblepić jabłka i nie spływało.
Jabłka obieram i kroję na plastry. Wycinam gniazda nasienne. Plastry moczę w cieście i smażę na rozgrzanym oleju, aż się zezłocą. Odsączam na papierowych ręcznikach i posypuję cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam jabłka w cieście :) Smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak! Zresztą przepis mam od mojej mamy! :)

    OdpowiedzUsuń