wtorek, 11 grudnia 2012

Pieczone filety w stylu włoskim

Przepis mojego autorstwa, który długo dojrzewał w mojej głowie. Efekt przerósł moje oczekiwania - mięso było niewiarygodnie soczyste. Nie wiem, czy to z powodu marynaty, czy krótkiego czasu pieczenia. Tak, czy inaczej - polecam! :)

Składniki (2 porcje):
  • podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • kula mozzarelli
  • kilka plastrów pomidora
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Z pesto i wyciśniętego czosnku przygotowuję marynatę.




Smaruję nią każdy z filetów. Odstawiam na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso przyprawiam solą i pieprzem. Układam w naczyniu żaroodpornym.


Na każdy filet kładę po kilka plasterków mozzarelli, a na to plastry pomidora.
Możecie spokojnie dać ich więcej niż ja to zrobiłam :)
Danie wkładam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Podaję z makaronem pełnoziarnistym i surówką (u mnie: pomidor, ogórek, kapusta pekińska - jeszcze lepsza będzie sałata strzępiasta, por, oliwki zielone i mieszanka ziół do sałatek oraz oliwa).

Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł! Danie wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wloskie dania są przepyszne- a to Twoje wygląda obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Wam! :) Też uwielbiam kuchnię włoską i wszystkie jej składniki z osobna :)

    OdpowiedzUsuń