wtorek, 18 grudnia 2012

Surówki do obiadu z majonezem

To połączenie może się wydać niezbyt trafne, ale te surówki są naprawdę pyszne. Cały sekret tkwi w ilości majonezu: wystarczy łyżeczka, żeby składniki się połączyły i nabrały smaku.

Surówka I:
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • marchewka
  • kilka łyżek kukurydzy
  • łyżeczka majonezu
  • pieprz, sól
Kapustę szatkuję drobno, marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję osączoną kukurydzę. Doprawiam majonezem i przyprawami, mieszam.

Surówka II:
  • pół pora
  • pół małej puszki kukurydzy
  • łyżeczka majonezu
  • sól, pieprz
 Pora nacinam na krzyż i kroję do drobne plasterki, przelewam go wrzątkiem i odcedzam. Dodaję osączoną kukurydzę, majonez i przyprawy i mieszam. Jak podwoicie ilość składników i dodacie dwa pokrojone w kostkę jajka na twardo - powstanie Wam pyszna sałatka... do kanapek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz