piątek, 1 marca 2013

Skrzydełka zapiekane z ryżem

Składniki:
  • 1 kg skrzydełek (ok 10; można również użyć udek)
  • 2 szklanki ryżu
  • 2-3 cebule
Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, tymianek, oregano, estragon
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka, pieprz i sól
Na zalewę:
  • 5 szklanek wody
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki wegety
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek keczupu
Skrzydełka marynuję i odkładam na min. 2 godziny do lodówki. Surowy ryż wysypuję na blaszkę, na to daję pokrojoną w kostkę cebulę. Masło rozpuszczam, dodaję keczup, przyprawy i wodę, zagotowuję. Ryż zalewam , na wierzch kładę skrzydełka. Piekę ok. godziny w 200 stopniach, aż ryż będzie miękki. Gdyby cały płyn wyparował, można podlać ryż odrobiną wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz