środa, 6 marca 2013

Francuska zupa cebulowa

Kolejny kulinarny klasyk, który okazał się grzechu wart! Zupa z grzanką smakuje naprawdę wybornie! :)

Składniki:
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • 4-5 średnich cebul
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • tymianek, bazylia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • bagietka lub bułka
  • starty żółty ser
Cebulę kroję w piórka i podsmażam na mieszance masła i oliwy. Gdy zacznie się delikatnie rumienić, przykrywam i duszę ok. 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu, by się nie przyrumieniła. Cebulę rozdrabniam blenderem, dodaję przyprawy (oprócz gałki) i dodaję do gorącego bulionu. Zagotowuję, dodaję gałkę i gotuję przez chwilę. Doprawiam do smaku. Kromki bagietki posypuję serem i zapiekam przez ok. 5-7 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz