piątek, 23 listopada 2012

Ryba w cieście piwnym

Składniki:
  • filety z ulubionej ryby (ja użyłam dorsza i pangę) - ciasta wystarczy na ok. 3-4 duże filety
  •  pół szklanki mąki
  • 150 m piwa (najlepsze Tyskie :)
  • jajko
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa
Filety skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam. W międzyczasie przygotowuję ciasto: miksuję mąkę z piwem na gładkie ciasto, następnie dodaję jajko i pół łyżeczki soli, miksuję ponownie aż uzyskam gęstą konsystencję (jak np. śmietana). Ryby osączam z soku, doprawiam pieprzem i solą, zanurzam w cieście. Wykładam na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażę na niezbyt dużym ogniu z obu stron do zrumienienia.


2 komentarze:

  1. Witaj! Nominowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog. Zapraszam na http://www.mad-aboutfood.blogs... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !! :)
    blogowakuchnia.pl

    OdpowiedzUsuń