wtorek, 27 listopada 2012

Grillowane kotlety schabowe

Schabowe odchudzone, ale równie smaczne jak jego wersja klasyczna. Przy tym mięso zachowuje soczystość, tracąc kaloryczność... o połowę (panierowany kotlet ma 362 kalorie, a ten 185), a wszystko to przez brak nasiąkającej tłuszczem panierki. Przepis autorstwa Roberta Makłowicza.

(na zdjęciu wersja przed grillowaniem, zanim pomyślałam o pamiątkowej fotce po, kotlet był prawie zjedzony :))

Składniki (jedna porcja):
  •  plaster schabu
  • szałwia i rozmaryn suszone lub świeże
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
Z ziół, oliwy i czosnku przygotowuję marynatę. Kotlet rozbijam lekko i smaruję z dwóch stron marynatą. Odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę (u mnie marynowało się kilkanaście godzin, bo przygotowywałam dzień wcześniej, ale nie ma takiej potrzeby). Rozgrzewam patelnię grillową, w międzyczasie ściągam zioła z mięsa. Smażę mięso z dwóch stron na niezbyt dużym ogniu kilka minut.

Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz