środa, 14 listopada 2012

Schab po bakońsku

Danie wzorowane na przepisie Roberta Makłowicza, pochodzące z bardzo "paprykowej" kuchni węgierskiej :)

Składniki:
  •  4 kotlety schabowe
  • olej
  • 1.5-centymetrowy plaster boczku wędzonego
  • cebula
  • kilka pieczarek
  • papryka rożek (igołomska)
  • pomidor
  • pół szklanki śmietany
  • odrobina mąki
  • papryka słodka
  •  sól, pieprz
Schab rozbijam i przyprawiam solą i pieprzem. Obsmażam mięso na oleju z obu stron, aż się zrumieni. Na pozostałym tłuszczu podsmażam boczek i cebulę pokrojone w kostkę i smażę do zeszklenia cebuli. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki i duszę, aż puszczą sok. Dodaję paprykę posiekaną w plastry (takie kółka :) i drobno pokrojonego pomidora. Doprawiam papryką i ewentualnie pieprzem i solą. Gdy papryka będzie miękka, wlewam śmietanę wymieszaną z mąką, mieszam i zagotowuję.
 Przepis bierze udział w akcji:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz