środa, 11 lipca 2012

Pyszna kapusta z buraczkami do słoików :)

Składniki (na 12-14 słoików po dżemie):
  • po 1 kg buraczków, kapusty, cebuli i marchewki 
Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • niepełna szklanka octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Szatkuję kapustę, marchew i buraczki kroję w grube wiórki (pomogłam sobie robotem kuchennym:)), a cebulę w piórka. Przygotowuję zalewę. Łączę z warzywami, mieszam i gotuję na średnim ogniu ok. 20 minut, mieszając od czasu do czas. Gorące przekładam do słoików i każdy pasteryzuję ok. 10 minut.

Przepis bierze udział w akcji:

2 komentarze:

  1. niezastąpione przetwory zimowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, ten "przetwór" :) można zastąpić czerwoną kapustą. Smaki są prawie porównywalne, ale ta kapusta jest nieco słodsza w smaku... Co kto lubi... :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń