piątek, 27 lipca 2012

Letnie spaghetti z pulpecikami

Przepis pochodzi z wydania specjalnego "Tiny" z 2009 roku pt. "120 obiadów na lato".
Składniki (na 4 porcje):
  • 40 dag mielonej łopatki
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 3 pomidory
  • cebula
  • 1 op. makaronu spaghetti (u mnie pół na pół ze wstążkami)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • szklanka bulionu z warzyw
  • 150 ml soku z marchwi
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka cukru
Do mięsa dodaję jajko, bułkę, pieprz i sól i mieszam na jednolitą masę. Formuję małe kuleczki, obsmażam na oliwie.
Makaron gotuję z osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy, po ugotowaniu odcedzam, ale nie przelewam zimną wodą.
Pomidory parzę i kroję w drobną kostkę. Cebulę kroję w pół-plastry. Warzywa dodaję do kuleczek, smażę chwilę razem.
Dodaję koncentrat, sok i bulion, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i ziołami, gotuję jeszcze kilka minut. Sos mieszam z makaronem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz