- 1 brokuł
- 3-4 jajka
- por
- pół kilo pieczarek
- ogórek świeży
- majonez
- pieprz, sól
- olej
Brokuł gotuję na półmiękko, studzę i dzielę na różyczki (większe kroję). Pieczarki kroję w cienkie półplasterki i smażę na oleju (nie na maśle - pieczarki mają smakować pieczarkami, a nie pieczarkami na maśle :). Resztę składników kroję: w kostkę (jajka, ogórek) lub w półplasterki (por). Przed dodaniem pora przelewam go wrzątkiem, straci trochę swojego ostrego smaku. Dodaję majonez i przyprawiam solą i pieprzem do smaku, pieprzu można dodać trochę więcej, żeby było pikantnie.
(Jeżeli sałatka ma być dopiero na następny dzień, ogórka trzeba dodać dopiero przed podaniem, inaczej sałatka stała by się wodnista).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz