poniedziałek, 21 stycznia 2013

Tortilla hiszpańska

No, tak. Miliony Hiszpanów nie mogą się mylić - to danie musiało okazać się pyszne. Nie może się mylić również mój Mąż, mówiąc: "Musisz mnie nauczyć to robić, będziemy powtarzać". :) Przepis pochodzi z książki Marka Łebkowskiego "Kuchnia śródziemnomorska".






Składniki (patelnia o śr. 28 cm):

  • 6-7 średnich ziemniaków
  • cebula
  • 3 plastry wędzonej szynki
  • pół czerwonej papryki
  • 5 jajek (ale śmiało możecie dać 1 czy 2 więcej)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę pokrojoną w cienkie plasterki (nie piórka) i ziemniaki pokrojone w plastry. Mieszając od czasu do czasu, smażę, aż ziemniaki zrobią się miękkawe i będą zarumienione. Dodaję paprykę i szynkę pokrojone w paseczki, doprawiam i smażę jeszcze chwilę. Jajka roztrzepuję i dodaję pieprz i sól, wylewam na patelnię z resztą składników. Smażę nie dłużej niż 5 minut, aż tortilla od spodu ładnie się zrumieni. I teraz następuje jedyna trudność: omlet trzeba przewrócić. Ja zrobiłam to tak: zsunęłam go na pokrywkę od patelni i, podtrzymując łyżką, zsunęłam drugą stroną na patelnię. Smażę jeszcze chwilę, aż druga strona również się zrumieni. Tortillę kroję na ćwiartki. Można jeść ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis bierze udział w akcji:

1 komentarz:

  1. bardzo fajny przepis:)
    Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie "Gotowanie za głosowanie":)

    OdpowiedzUsuń