wtorek, 15 stycznia 2013

Ciasto kakaowo-kokosowe z karmelizowanymi orzechami

Ciasto mojego pomysłu :) Na zdjęciu ostatni, uratowany kawałek :)


Składniki - biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję partiami cukier, a potem żółtka stale ubijając. Dodaję mąkę z proszkiem (po trochę), mieszam drewnianą łyżką, na koniec dodaję kakao i ucieram na jednolitą masę. Przelewam na małą blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piekę ok. 50 minut w 180 stopniach.

Składniki - ciasto kokosowe:
  • pół szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżeczka cukru z wanilią
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół opakowania (ok. 50 g) kokosu
Roztapiam i studzę masło. Ubijam białka z solą na sztywno, dodaję cukry i sok z cytryny, ubijam jeszcze przez chwilę. Do piany dodaję na przemian mąkę przesianą z proszkiem, skórkę z cytryny, kokos  i masło - mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Wylewam na blaszkę przygotowaną, jak do poprzedniego ciasta i piekę ok. 30 minut w 180 stopniach.

Składniki - orzechy w karmelu:
  • 20 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 10 dag masła
  • 0 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo - marmolada lub dżem z moreli.

Orzechy, masło, cukier i miód wrzucam do garnuszka i gotuję ok. 5-7 minut, ciągle mieszając, aż masa lekko zbrązowieje.

Kakaowy spód smaruję dość grubo dżemem, na to kładę ciasto kokosowe, które smaruję masą orzechową lekko ją dociskając do ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz