sobota, 4 sierpnia 2012

Paella po polsku :)

Prawdziwą paellę przygotowuje się na specjalnej patelni, na której najpierw podsmaża się składniki, potem dodaje ryż do risotta, a wreszcie całość piecze się w piekarniku. Ten przepis pewni trudno nazwać w ogóle paellą, ale i tak było pysznie :)
Składniki (na 4 porcje):
  • 3 różnokolorowe papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kabanosy 
  • podwójny filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 15 dag mrożonego groszku (ja dawałam konserwowy, bo taki akurat miałam)
  • 2 torebki ryżu
  • kurkuma
  • posiekana natka pietruszki
Papryki, kurczaka i cebulę kroję w grubą kostkę, kabanosa w plastry. Mięso oprószam solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewam oliwę i przesmażam filet, zdejmuję, wrzucam kabanosa, cebulę i przeciśnięte ząbki czosnku, podsmażam, dodaję paprykę.
Dodaję kurczaka i duszę całość, aż papryka będzie miękka. Gotuję ryż z kurkumą, dodaję do warzyw i mięsa, doprawiam jeszcze do smaku, posypuję natką.




1 komentarz: