piątek, 22 czerwca 2012

Filety w sosie pieczarkowym

Delikatne mięso w kremowym sosie.

Składniki ( porcje):
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag drobnych pieczarek
  •  szklanka bulionu
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • sól, pieprz
Każdy filet kroję na cztery części i obtaczam w mące. Rozgrzewam olej z łyżką masła i rumienię mięso z obu stron, odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię wkładam resztę masła i pieczarki pokrojone w ćwiartki, smażę je ok. 5 minut, cały czas mieszając. Wlewam bulion i wrzucam mięso, a po zagotowaniu resztę składników oprócz śmietany. Mieszam, doprawiam i duszę pod przykryciem 20 minut, po czym dodaję śmietanę.

4 komentarze:

  1. Niby nic takiego, a ślinka mi leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! To najlepszy przepis na sos pieczarkowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczarki i sos sojowy-musi byc pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba pierwszy raz łączyłam te dwa smaki :) Dla mnie najlepszy przyjaciel pieczarek to masło :)

    OdpowiedzUsuń