piątek, 22 czerwca 2012

Sos mięsny z salami do makaronu

Przepis na ten sos pochodzi ze strony onetu o gotowaniu. Długo zbierałam się do jego realizacji, w końcu zdecydowałam się go przyrządzić. Mimo swojego zimowego charakteru, był smacznym zwieńczeniem letniego dnia. :)
Składniki (6 porcji):
  • 45 dag mielonej łopatki
  • 10 dag salami
  • 2 marchewki
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • po pół łyżeczki cukru i soli
  • pieprz
  • natka pietruszki
Na oliwie smażę cebulę posiekaną w kostkę i plasterki marchewki, aż zmiękną. Dorzucam wieprzowinę i smażę, aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaję salami, pomidory i przyprawy i duszę na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodaję posiekana natkę. Podaję z makaronem penne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz