piątek, 1 czerwca 2012

Sałata słodko - kwaśna do obiadu

Ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna: ja odziedziczyłam go po mojej mamie, która z kolei ma go od swojej mamy, która z kolei... ;)i tak dalej. :P
Składniki (6 porcji):
  • główka sałaty (u mnie masłowa)
  • jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka cukru
  • sól
Sałatę rwę na kawałki i wkładam do miski. Białko jajka kroję na drobną kostkę, dorzucam do sałaty. Ocet zagotowuję z wodą i cukrem, studzę. Żółtko rozcieram ze śmietaną, dolewam wodę z octem, mieszam i zalewam tym sosem sałatę. Solę tuż przed podaniem i mieszam. Doskonale smakuje z panierowanymi kotletami i młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz