czwartek, 17 maja 2012

Stripsy z piekarnika

Alternatywa dla fast foodowych stripsów, tradycyjnych kotletów, a także dla domowych stripsów smażonych na glębokim oleju. Zdrowiej, równie smacznie i zdecydowanie mniej kalorycznie.
Składniki (4-6 porcji):
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • jajko
  • trochę mleka
  • 4 garście płatków kukurydzianych
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka - dużo
  • chili - duża szczypta
  • sól
  • sok z cytryny
  • odrobina oliwy
Filety kroję na skos w grube paski.  Marynuję mięso w soku i oliwie z papryką i chili.

Płatki wrzucam do woreczka, który zawiązuję i rozgniatam je np. za pomocą wałka.
Na jednym głębokim talerzu mieszam jajko z mlekiem i solą, na drugi wsypuję płatki. Kawałki mięsa panieruję po kolei w jajku i w płatkach i układam na wyłożonej folią blasze.
Stripsy piekę ok. pół godziny w 200 stopniach. Podaję je np. z dipem z keczupu i majonezu (w równej ilości) lub sosem czosnkowym (jogurt+majonez+czosnek+koperek).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz