poniedziałek, 14 maja 2012

Duszona młoda kapusta

Kiedy tylko przychodzi wiosna i można dostać młodą kapustę, od razu przyrządzam ją w ten sposób. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa, bo przepis ten pochodzi z mojego rodzinnego domu. Jest doskonałym dodatkiem zwłaszcza do panierowanych mięs. Można ją zamrozić, by jesienią przypomnieć sobie, jak zielono było niedawno...
Składniki (4-6 porcji):
  • młoda kapusta (u mnie tym razem dwie niewielkie)
  • cebula
  • olej
  • pęczek koperku
  • szczypiorek od cebuli dymki
  • 2 łyżki octu
  • sól, pieprz
Kapustę szatkuję niezbyt drobno.
Cebulę kroję w cienkie piórka. Razem z kapustą podsmażam chwilę na oleju. Przykrywam garnek i duszę ok. 20 minut. Można dolać trochę wody, żeby się nie przypalało.

  Szczypiorek i koperek drobno siekam. Najpierw dodaję szczypiorek, a koperek po kolejnych 10 minutach duszenia. Doprawiam solą, pieprzem i octem i duszę jeszcze chwilę, aż zapach octu wyparuje.

2 komentarze: