wtorek, 10 kwietnia 2012

Kotlety z kurczaka nadziewane suszonymi morelami

Bardzo lubię mięsa na słodko. To danie było totalnym eksperymentem, wyszło całkiem ciekawie i z pewnością jest godną alternatywą dla schabu ze śliwkami :)
Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • kilka suszonych moreli (w zależności od ilości kotletów)
  • sól, biały pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • mleko
  • olej
Morele moczę w mleku na godzinę przed gotowaniem.

Filety myję i przekrawam wzdłuż na pół. Powstałe kotlety rozbijam lekko i posypuję przyprawami tylko z zewnętrznej strony. Na każdym kotlecie kładę po 2-3 morelki.

Kotlety składam na pół i spinam wykałaczkami.
Następnie panieruję je w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. Najlepiej na niezbyt dużym ogniu, żeby mięso się upiekło również w środku i żeby morele jeszcze zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz