poniedziałek, 22 października 2012

Muffiny z białą czekoladą i bananami

Wreszcie doczekałam się formy do muffinek :) Na pierwszy ogień poszedł, wypróbowany już, przepis pochodzący ze strony "Wielkie żarcie" - znajdziecie go tutaj. Babeczki są pyszne!

Składniki:
  • 1.5 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • duża szczypta soli
  • tabliczka białej czekolady
  • 2 jajka
  • pół kostki masła (miękkiego)
  • 3 banany
  • pół opakowania cukru waniliowego

Mieszam razem suche składniki wraz z pokrojoną w kostkę czekoladą. Mokre składniki: rozgniecione na papkę banany, roztopione i ostudzone masło, lekko ubite jajka mieszam w drugiej misce.Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam je niezbyt dokładnie (wystarczy, żeby nie zostały grudki z mąki). Przekładam do formy wyłożonej papierowymi "babeczkami". Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekę ok. 25 minut.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam muffiny. A z takimi dodatkami muszą smakować doskonale. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń