Składniki (na ok. 30 pasztecików):
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 40 dag mięsa mielonego (u mnie pół na .pół wieprzowina z wołowiną)
- mała cebula
- ok. 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sambal oelek
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- kilka pieczarek
- oliwa
Ciasto kroję na kwadraty, na każdy z nich kładę kopiastą łyżeczkę farszu i rozsmarowuję, zostawiając ok. 1 cm miejsca z brzegu. Zaginam przeciwległe boki, odciskając na nich ząbki widelca - powinny powstać takie okienka :)
Na każdy pasztecik kładę plasterek pieczarki. Piekę około 10-15 minut w 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aż ciasto lekko się przyrumieni.
Wyglądają przesmacznie! Faktycznie miałyśmy podobny pomysł :) Bardzo podoba mi się dodatek pieczarki. Z pewnością nadała fantastycznego smaku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, pieczarka dodała smaku, ale za to brzydko się skurczyła w pieczeniu :/
OdpowiedzUsuń