wtorek, 18 grudnia 2012

Kwadraty z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Na taki pomysł wpadłam przed ostatnim weekendem :) Wyszło smacznie!


Składniki (na ok. 30 pasztecików):
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 40 dag mięsa mielonego (u mnie pół na .pół wieprzowina z wołowiną)
  • mała cebula
  • ok. 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sambal oelek
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • kilka pieczarek
  • oliwa
Pokrojoną w drobną  kostkę cebulkę podsmażam na odrobinie oliwy. Dodaję mięso. Podsmażam ok. 15 minut, pod koniec doprawiam. Mielę je jeszcze raz i wrzucam z powrotem na patelnię, dodaję koncentrat i sambal oelek. Powinna wyjść gęsta pasta. Żeby łatwiej było ją rozsmarować na cieście można dodać kilka łyżek wrzątku i wymieszać.
Ciasto kroję na kwadraty, na każdy z nich kładę kopiastą łyżeczkę farszu i rozsmarowuję, zostawiając ok. 1 cm miejsca z brzegu. Zaginam przeciwległe boki, odciskając na nich ząbki widelca - powinny powstać takie okienka :)
Na każdy pasztecik kładę plasterek pieczarki. Piekę około 10-15 minut w 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aż ciasto lekko się przyrumieni.


2 komentarze:

  1. Wyglądają przesmacznie! Faktycznie miałyśmy podobny pomysł :) Bardzo podoba mi się dodatek pieczarki. Z pewnością nadała fantastycznego smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście, pieczarka dodała smaku, ale za to brzydko się skurczyła w pieczeniu :/

    OdpowiedzUsuń