wtorek, 18 grudnia 2012

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Bardzo szybkie i proste ciasto. Korzystałam z przepisu Kingi, uczestniczki programu Masterchef - przepis znajdziecie tutaj.

Składniki (mała tortownica):
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru - można dać więcej
  • pół szklanki oleju
  • duży jogurt brzoskwiniowy (lub o innym smaku, najlepiej owoców, których użyjecie) 
  • puszka brzoskwiń
  • cukier puder i cynamon
  Mąkę i proszek przesiewam do miski, dodaję cukier i delikatnie mieszam. Dodaję jajka, olej i jogurt i mieszam do czasu połączenia składników. Przelewam do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch układam brzoskwinie pokrojone w plastry (na zasadzie schodków).
Piekę ok. godziny w 180 stopniach (to Wy, ja z moim cudnym piekarnikiem muszę dłużej :))
Uwaga! Ponieważ dość gęsto ułożyłam brzoskwinie, ciasto pod nimi było wilgotne, mimo że na wierzchu było mocno rumiane, myślę, że nie musicie się tym sugerować - jeśli po wyciągnięciu patyczka będzie na nim trochę ciasta po prostu potrzymajcie je jeszcze chwilę w piekarniku.
Posypuję cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz