Barszcz - składniki:
- wywar (może być rosół, może być bulion z warzyw, najlepiej z kawałkiem wędzonego boczku, kilkoma suszonymi grzybkami, zielem angielskim, liściem laurowym i 1-2 ząbkami czosnku)
- kilka buraczków
- szczypta kwasku cytrynowego
- zaprawa do barszczu Krakus
- sól, pieprz, maga
Ciasto - składniki (na ok. 50 szt.):
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłej wody
- jajko
- szczypta soli
- ćwierć główki kapusty
- 15 dag pieczarek
- pół cebuli
- sól, pieprz, maga
- pół laski pasztetowej wiejskiej
Z podanych składników zagniatam ciasto, wałkuję je dość cienko. Kroję na kwadraty, na każdy kładę łyżeczkę farszu, składam na pół, w trójkąt, sklejam i łączę dwa dolne rogi trójkąta. gotuję w osolonej, wrzącej wodzie ok. 5 minut od czasu, gdy uszka wypłyną na wierzch.
Odcedzone uszka zalewam gorącym barszczem i delektuję się pysznym smakiem :)
Uwielbiam uszka z barszczem, to chyba jedyne danie swiateczne ktore moglabym jesc codziennie ;)
OdpowiedzUsuńJa też... Chociaż jestem bardzo wybredna względem zawartości uszek... :)
Usuń