Przepis na ten sos pochodzi ze strony onetu o gotowaniu. Długo zbierałam się do jego realizacji, w końcu zdecydowałam się go przyrządzić. Mimo swojego zimowego charakteru, był smacznym zwieńczeniem letniego dnia. :)
Składniki (6 porcji):
- 45 dag mielonej łopatki
- 10 dag salami
- 2 marchewki
- łyżka oliwy
- cebula
- puszka krojonych pomidorów
- ew. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po pół łyżeczki cukru i soli
- pieprz
- natka pietruszki
Na oliwie smażę cebulę posiekaną w kostkę i plasterki marchewki, aż zmiękną. Dorzucam wieprzowinę i smażę, aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaję salami, pomidory i przyprawy i duszę na małym ogniu 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodaję posiekana natkę. Podaję z makaronem penne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz