Składniki (6 porcji):
- 4 średnie ziemniaki
- cebula
- 15 dag wędzonego boczku
- marchewka
- gruby plaster selera
- 1,5 l bulionu mięsnego
- ząbek czosnku
- liść laurowy
- łyżka majeranku
- pół łyżeczki cząbru
- kilka suszonych grzybków
- posiekane natka pietruszki i koperek
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól,pieprz
Boczek kroję drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi się trochę tłuszczu dorzucam cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane w słupki marchew i seler.
Warzywa z boczkiem smażę do czasu zeszklenia się cebuli. Przerzucam je do gotującego się bulionu. Doprawiam majerankiem, cząbrem, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, pietruszką i koperkiem oraz dodaję liść laurowy.
Grzyby wraz z wodą przelewam do bulionu. Całość gotuję ok. 15 minut. W międzyczasie obieram ziemniaki i kroję je w niezbyt drobną kostkę.
Ziemniaki dodaję do zupy i gotuję do miękkości. Doprawiam solą i pieprzem. Zaprawiam śmietaną rozmieszaną z odrobiną wody i szczyptą soli (nie zwarzy się) i zagotowuję.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz