środa, 18 kwietnia 2012

Chrupiące naleśniki z pieczarkami i jajkiem

Ciekawa alternatywa dla krokietów.
Składniki nadzienia:
  • 0.5 kg pieczarek
  • mała cebula
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 10 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • olej
Panierka:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Przepis na naleśniki podaję tutaj.
Z podanych proporcji można przygotować nadzienie do 12-15 naleśników.

Przygotowuję ciasto i smażę naleśniki.
 Pieczarki obieram i przy pomocy robota kuchennego trę na cienkie wiórki - można to zrobić na tarce.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju, po chwili dodaję pieczarki i duszę razem, aż odparuje cały sok. Tym samym ostrzem (lub tarką) traktuję jajka i ser :) Mieszam wszystkie składniki nadzienia razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem - trzeba je doprawić trochę za mocno, w naleśnikach stracą zbyt ostry smak.
Naleśniki smaruję nadzieniem i składam w trójkąty. Panieruję w jajku i bułce i smażę na oleju.
Można je podawać z barszczem czerwonym.

Przepis bierze udział w akcji:


1 komentarz:

  1. Pyszny farsz, narobiłaś mi wielkiej ochoty na te naleśniki! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń