Składniki nadzienia:
- 0.5 kg pieczarek
- mała cebula
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dag sera żółtego
- sól, pieprz
- olej
- 2 jajka
- bułka tarta
Z podanych proporcji można przygotować nadzienie do 12-15 naleśników.
Przygotowuję ciasto i smażę naleśniki.
Pieczarki obieram i przy pomocy robota kuchennego trę na cienkie wiórki - można to zrobić na tarce.
Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju, po chwili dodaję pieczarki i duszę razem, aż odparuje cały sok. Tym samym ostrzem (lub tarką) traktuję jajka i ser :) Mieszam wszystkie składniki nadzienia razem i doprawiam do smaku solą i pieprzem - trzeba je doprawić trochę za mocno, w naleśnikach stracą zbyt ostry smak.
Naleśniki smaruję nadzieniem i składam w trójkąty. Panieruję w jajku i bułce i smażę na oleju.
Można je podawać z barszczem czerwonym.
Przepis bierze udział w akcji:
Pyszny farsz, narobiłaś mi wielkiej ochoty na te naleśniki! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam