Składniki (na 6-8 porcji):
- szklanka mąki
- pół kostki masła
- 4 jajka
- 20 dag wędzonego boczku
- 15 dag sera żółtego
- kubeczek śmietany 12%
- trochę natki pietruszki
- sól, pieprz
Zawijam je w folię aluminiową i na kilkanaście minut wrzucam do lodówki. Rozwałkowuję i oblepiam nim formę. Nakłuwam ciasto w kilku miejscach widelcem. Wkładam do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni na 10 minut.
Gdy ciasto się podpieka, przygotowuję masę jajeczną. Boczek kroję w kosteczkę, ser ścieram na tarce, natkę drobno siekam. Jajka mieszam ze śmietaną i przyprawami, dodaję pozostałe składniki, wylewam na ciasto.
Piekę jeszcze 35 minut.
Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń