Zupa jarzynowa
Składniki (4 porcje):- pół kalafiora
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 2 marchewki
- 1/4 opakowania mrożonego zielonego groszku (a jak macie świeży, to już w ogóle :))
- kilka ziemniaków
- włoszczyzna
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- szczypiorek od cebuli dymki i posiekane natka pietruszki oraz koperek
Do garnka z wodą wrzucam włoszczyznę i szczypiorek oraz pokrojoną w plasterki marchewkę, gotuję aż marchewka będzie półmiękka. Dodaję fasolkę i również gotuję prawie na miękko. Dodaję ziemniaki i kalafior, tym razem gotuję warzywa do miękkości. Na koniec wrzucam groszek. W kilku łyżkach wody rozprowadzam śmietanę z odrobiną soli, wlewam do zupy, mieszam, doprawiam i dodaję zieleninę.
Młode ziemniaki w sosie śmietanowym
Składniki (1 porcja):
- ziemniaki
- kubeczek śmietany (jak macie wiejską, to bierzcie w ciemno, ma lepszą konsystencję, niż "sklepowa" i przede wszystkim nieco lepszy smak)
- szczypiorek od cebuli dymki (w moim domu zwany "bąkami" :))
- sól
- zielenina związana w pęczek
Polewam ziemniaki. Podaję z mlekiem lub kefirem.
Jestem z powrotem w moim domu na wsi... :) Ach...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz